Bewegen op muziek voor ouderen

Bewegen op muziek biedt ouderen niet alleen lichamelijke voordelen, maar ook mentale en emotionele stimulatie. Het brengt vreugde, energie en verbinding met anderen. Niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de gemoedstoestand dus! 

Soms kan het echter lastig zijn om te bepalen wat ouderen sportief gezien nog kunnen. We weten dat bewegen gezond is én dat het noodzakelijk is om lichaam en geest in goede conditie te houden. Aangepast sporten is daarom vaak noodzakelijk om veilig te kunnen bewegen, maar waar begin je? 

Laagdrempelige, aangepaste oefeningen voor ouderen zijn online niet altijd eenvoudig te vinden. Soms zijn ze ook simpelweg niet leuk, of beschikbaar. Denk aan dat buurtcentrum dat net even geen sportactiviteit voor ouderen organiseert. Daarom vindt u hieronder een aantal leuke oefeningen op muziek die u gewoon thuis kunt uitvoeren!

Aangepast bewegen op muziek

Bewegen op muziek voor senioren. Het is een breed begrip. Van stijldansen tot zitdansen en rekoefeningen. De toevoeging van muziek zorgt voor extra stimulans. 

1. Zittende dansen: 

Zittend in een stoel kunnen ouderen dansbewegingen maken met hun armen, heupen en voeten op de maat van de muziek. Dit bevordert beweging, coördinatie en natuurlijk plezier.

2. Armzwaaien op de maat: 

Ouderen kunnen zitten of staan en hun armen zijwaarts zwaaien, vooruit en achteruit bewegen op het ritme van de muziek. Dit helpt bijvoorbeeld de schouders flexibel te houden.  

3. Rekken op muziek:

Rustige, kalme muziek kan worden gebruikt voor rek- en strekoefeningen. Dit is geweldig voor het behouden van flexibiliteit en werkt heerlijk ontspannend.

4. Zittende marcheerbewegingen: 

Terwijl ouderen zitten, kunnen ze hun knieën afwisselend optillen alsof ze marcheren op de muziek. 

5. Groepsdansen: 

Het organiseren van groepsdansen waarin ouderen samen dansen is populair. Linedansen, walsen en conga’s zijn vaak favoriete keuzes.

Deze oefeningen zijn zeer toegankelijk en bevorderen zowel lichamelijke gezondheid als sociaal welzijn. Het is belangrijk om de muziek af te stemmen op de voorkeuren van de groep. Dit vergroot het plezier en de betrokkenheid, maar zorgt ook voor een meer passende energie tijdens de oefeningen.

Ben u op zoek naar eenvoudige oefeningen om eens uit te proberen? Denk dan aan oefeningen zoals die hieronder. U hebt nooit meer nodig dan een stoel. 

De voordelen voor ouderen

Er zijn veel succesverhalen over bewegen op muziek voor ouderen. Veel instellingen en organisaties hebben beweegprogramma’s geïntroduceerd die muziek gebruiken om ouderen in beweging te krijgen. 

Bewegen op muziek kan ook voordelen bieden aan ouderen met dementie, aangezien het onrustig gedrag kan verminderen. Dit is niet gek. Iedereen heeft wel een liedje of muziekstuk dat bijzondere emoties of herinneringen oproept aan mooie vakanties, bruiloften of nummers die speciale betekenis hebben. Muziek doet iets met de mens. 

Maar dit geldt ook voor bewegen. Tijdens het bewegen maakt uw lichaam een stofje aan dat een gelukkig gevoel geeft: endorfine. Het combineren van muziek en beweging is vaak plezierig voor ouderen. Dit schept een fijne sfeer en resulteert in een vermakelijke activiteit.

Wanneer begint u?

Of u nu actief danst of zingt, bewegen op muziek kan op maat worden gemaakt voor iedereen. De combinatie van muziek en beweging bevordert de algehele gezondheid en moedigt ouderen aan om actief en betrokken te blijven. Dus, waarom niet meedoen? Speel uw favoriete nummer af en beweeg op het ritme!

Wist u dat het Luxor maandelijks de Sunday Afternoon Dance organiseert?