Combineer sport & spel voor ouderen met de tips van Aafje

Combineer sport & spel voor ouderen met de tips van Aafje!

Het belang van beweging en mentale activiteit wordt steeds meer erkend voor ouderen en zelfs dementerende ouderen. Sport en spelactiviteiten dragen niet alleen bij aan het lichamelijk welzijn, maar hebben ook positieve effecten op de geestelijke gezondheid. Hieronder leest u verschillende manieren om sport en spel te kunnen combineren met elke levensstijl.

Fysiek en mentaal fit

Sport en beweging zijn niet alleen voor jong en oud, maar juist ook voor ouderen van alle leeftijden. Regelmatig bewegen helpt de fysieke conditie te behouden en kan zelfs de symptomen van chronische ziektes verlichten. 

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat lichamelijke activiteit de stemming positief beïnvloedt, cognitieve functies ondersteunt en de algehele gezondheid bevordert. Het is wel belangrijk dit op een inspannend, maar veilig niveau te doen. 

Laagdrempelige activiteiten en beweegspellen bieden ouderen veel mogelijkheden om fit en actief te blijven op instapniveau. Zelfs wanneer mobiliteit een uitdaging is. Denk aan eenvoudige arm- en handoefeningen tot spellen om de hand-oog coördinatie te stimuleren. 

Met een groot aantal oefeningen om te proberen is het makkelijk deelnemers van elk niveau betrokken te houden.

Sport en spelactiviteiten voor ouderen

Laagdrempelige activiteiten

Zelfs als bewegen moeilijk lijkt, bestaan er diverse activiteiten die de mobiliteit van ouderen in de toekomst positief kunnen beïnvloeden. Begin op een niveau waarbij ze uitdagend zijn maar geen pijn veroorzaken. Deze simpele stoeloefeningen stimuleren spieractivatie en flexibiliteit.

 • Armzwaaien: zit rechtop en breng beide armen langzaam omhoog. Adem in terwijl u omhoog gaat en adem uit terwijl u ze laat zakken.
 • Heupbewegingen: zittend, til beide voeten van de grond en maak cirkelvormige bewegingen met uw enkels.
 • Knieheffingen: sta achter een stoel voor ondersteuning, buig langzaam uw knieën alsof u gaat zitten en kom weer omhoog.
 • Beenextensies: zittend in een stoel, strek een been recht naar voren en houd het enkele seconden vast.
 • Schouderrollen: zit rechtop en rol uw schouders rustig naar achteren in cirkelvormige bewegingen. Herhaal in tegenovergestelde richting.

Krachttraining voor ouderen

Regelmatige krachttraining biedt gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hart- en vaatziekten, behoud van een gezond gewicht en verbeterde balans. Deze activiteiten stimuleren sterkere botten en onafhankelijkheid.

 • Push-Ups (Op de knieën): Train armspieren, schouders, rug en borst. Begin in een kniehouding, buig de armen terwijl u naar de grond zakt en duw weer omhoog.
 • Squats: Sta met de voeten op schouderbreedte, buig de knieën alsof u gaat zitten en duw jezelf omhoog.
 • Planken: Essentieel voor sterke buikspieren. Begin in een plankpositie en houd deze vast.

Let op: Voer de oefeningen geleidelijk uit en vermijd overmatige belasting om blessures te voorkomen.

Beweging in Spelvorm

Als beweging als een verplichting voelt, probeer dan activiteiten in spelvorm! Spellen stimuleren de hersenen en brengen mensen samen.

 • Balansuitdaging: Plaats een lint op de vloer en loop erop om uw balans te oefenen.
 • Voetbal: Zit op een stoel en gebruik een lichte bal om te trappen en te vangen met een partner.
 • Stoel Yoga: Volg eenvoudige yoga-poses terwijl u op een stoel zit.

Samengevat: actief leven als senior heeft een positieve uitkomst, zowel voor lichaam als geest. De voordelen van regelmatige lichaamsbeweging zijn duidelijk, variërend van het behoud van de fysieke conditie, mobiliteit en uiteindelijk zelfstandigheid.

Een fietstocht door Ridderkerk en Alblasserdam Een fietstocht door Ridderkerk en Alblasserdam