Sport voor ouderen Rotterdam

Blijf vitaal met sporten en actieve spellen voor ouderen

Een actief leven is niet voorbehouden aan jongeren. Sterker nog. Sport en beweging zijn voor ouderen van onschatbare waarde. Het is bewezen dat regelmatig bewegen niet alleen fysieke voordelen biedt, maar ook bijdraagt aan een gezonde geest. Met de juiste sporten, spellen en begeleiding kunnen ouderen van elke leeftijd een fit en vitaal leven leiden. Blijf vitaal met sporten en actieve spellen voor ouderen en gebruik deze tips.  

De noodzaak van sport op elke leeftijd

Het is een misvatting dat sporten voor ouderen beperkt is tot intensieve trainingen. In werkelijkheid is elke vorm van fysieke activiteit, aangepast aan individuele capaciteiten, van onschatbare waarde. Naarmate we ouder worden, neigen we naar een meer sedentaire levensstijl, wat kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen. Sporten biedt een krachtig tegengif tegen deze neiging, waardoor ouderen kunnen genieten van een actieve en gezonde levensstijl.

Gezondheidsvoordelen van sporten voor ouderen

  • Hartgezondheid: regelmatige lichaamsbeweging versterkt het hart, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten, een veelvoorkomende zorg op oudere leeftijd.
  • Gezond gewicht: sporten helpt bij het handhaven van een gezond gewicht en bevordert een gezond metabolisme
  • Mobiliteit en flexibiliteit: oefeningen gericht op mobiliteit en flexibiliteit, zoals strek- en balansoefeningen, verminderen het risico op vallen. 
  • Mentaal welzijn: sporten stimuleert de afgifte van endorfines, beter bekend als het geluksstofje, logischerwijs draagt dit bij aan een positieve stemming en stressvermindering.

Sport en actieve spellen voor ouderen

Sport en spel voor ouderen bieden niet alleen fysieke, persoonlijke voordelen, maar zorgen ook voor plezier en sociale interactie. Van nordic walking tot bewegingsspelletjes, er zijn tal van activiteiten om uit te kiezen. Ook wanneer het misschien lijkt alsof bewegen lastig is, zijn er tal van oefeningen te bedenken waardoor bewegen in de toekomst juist weer beter kan gaan. Het is belangrijk om te beginnen op een niveau waarbij oefeningen wel uitdagend zijn, maar geen pijn of irritatie veroorzaken. De oefeningen hieronder zijn daarom eenvoudig vanuit de stoel uit te voeren.

Aanpasbare sportactiviteiten voor ouderen

Het kiezen van de juiste activiteit is cruciaal. laagdrempelige, aanpasbare sporten zoals wandelen, zwemmen, tai chi en yoga zijn uitstekende keuzes. Deze activiteiten zijn niet te belastend voor gewrichten en spieren, waardoor ouderen zonder angst voor blessures al kunnen deelnemen.

Laagdrempelige zittende oefeningen zoals armzwaaien, heupbewegingen en knieheffingen zijn ideaal om mee te beginnen als u uw niveau nog niet zeker weet. Deze oefeningen bevorderen spieractivatie en flexibiliteit. Kunt u al een tandje harder? Denk dan aan laagdrempelige krachttraining zoals push-ups op de knieën, squats en planken. Deze eenvoudige routines dragen bij aan de algehele gezondheid en zelfstandigheid van ouderen.

Lees een uitgebreide uitleg over alle laagdrempelige oefeningen.

Samen sporten is leuker!

Dit zijn de mogelijkheden in Rotterdam

Veel gemeenten bieden speciale programma’s om ouderen te ondersteunen bij het sporten en bewegen. Video’s, spellen en actieve uitjes versterken de sociale banden terwijl u laagdrempelig op pad bent.

In Rotterdam zijn er diverse mogelijkheden voor ouderen om actief te blijven. Verschillende sportcentra bieden speciale senior workouts. Deze workouts zijn afgestemd op de behoeften van ouderen en bieden een veilige omgeving om te sporten. Van fitness tot groepslessen, er is voor elk wat wils.

Klup

Als u graag leuke dingen wilt doen, maar dan wel samen met iemand, probeer dan Klup, de app voor senioren om samen leuke activiteiten te ondernemen. Lees meer over Klup.

Samen bewegen

Als u het fijn vindt als iemand met u een ommetje maakt, een spelletje komt spelen, of gewoon een kopje koffie komt drinken, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de welzijnsaanbieder bij u in de buurt.

OldStars Walking Football

Heeft u vroeger gevoetbald? En zou u wel weer een balletje willen trappen? Meld u dan aan bij OldStars Walking Football, dit is wandelvoetbal voor 65-plussers. Bij deze vorm van voetbal draait het om samen sportief en gezellig bezig zijn. Kijk op de website van OldStars voor een club bij u in de buurt.

Kortom: het is nooit te laat om te beginnen met sporten en bewegen. Waar wacht u nog op? Zoek een maatje, meld u aan bij een club of begin zelf met laagdrempelige oefeningen en geniet van de voordelen van een gezonde en actieve levensstijl.

Oefeningen en spellen voor een actieve oude dag