Oefeningen en spellen voor een actieve oude dag

Beweging houdt u fit, ook op latere leeftijd! Het verbetert uw fysieke welzijn en verlengt de tijd waarin u moeiteloos en pijnvrij van al uw favoriete bezigheden kunt genieten. Maar voldoende beweging is ook bevorderlijk voor uw mentale gesteldheid.

Zo stimuleert het een beter geheugen, concentratie en informatieverwerking. Het is dan ook niet gek dat er groeiend bewijs is dat voldoende beweging het risico op dementie verkleint.

Klinkt dat als muziek in de oren, maar twijfelt u waar u moet beginnen en wat uw fitheidsniveau is? Wij helpen u graag op weg met onze favoriete activiteiten, verdeeld over verschillende niveaus. Zo kunt u altijd bewegen op een niveau dat bij u past.

Laagdrempelige oefeningen voor ouderen

Ook wanneer het misschien lijkt alsof bewegen lastig is, zijn er tal van oefeningen te bedenken waardoor bewegen in de toekomst juist weer beter kan gaan. Het is belangrijk om te beginnen op een niveau waarbij oefeningen wel inspannend zijn, maar geen pijn of irritatie veroorzaken. De oefeningen hieronder zijn daarom eenvoudig vanuit de stoel uit te voeren.

Niet alle bewegingen hoeft u staand uit te voeren. Zittende oefeningen zijn een goed alternatief voor ouderen die minder mobiel zijn, maar wel graag hun kracht weer opbouwen. Ze helpen de spieren te activeren en de gewrichten soepel te houden en zijn de ideale instapoefeningen.

  1. Armzwaaien: zit rechtop in een stoel en hef beide armen langzaam omhoog, adem in terwijl u omhoog gaat en adem uit terwijl u laat zakken.
  2. Heupbewegingen: zittend in een stoel, tilt u beide voeten van de grond en rolt u uw enkels in cirkelvormige bewegingen. Herhaal in beide richtingen.
  3. Knieheffingen: sta achter een stoel voor ondersteuning, buig langzaam uw knieën alsof u gaat zitten en kom weer omhoog.
  4. Beenextensies: zittend in een stoel, strekt u een been recht naar voren en houd het een paar seconden vast voordat u het laat zakken. Doe dit voor beide benen.
  5. Schouderrollen: zit rechtop in uw stoel en rol uw schouders rustig naar achteren in cirkelvormige bewegingen. Voer deze rolbewegingen gedurende 10 seconden uit en herhaal in de tegenovergestelde richting.

Krachttraining spierversterkende oefeningen

Regelmatige krachttraining biedt veel gezondheidsvoordelen. Denk aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, behoud van een gezond gewicht, verbeterde balans en sterkere botten. Daardoor bevordert het de onafhankelijkheid van ouderen sterk. U heeft immers voor dagelijkse activiteiten minder hulp nodig.

Deze oefeningen zijn goede keuzes om mee te beginnen:

  1. Push-Ups: (Op de knieën): train uw armspieren, schouders, rug en borst. Begin in een kniehouding, zorg voor een rechte rug, buig de armen terwijl u langzaam naar de grond zakt en duw uzelf weer omhoog.
  2. Squats: sta met de voeten op schouderbreedte uit elkaar, buig de knieën alsof u gaat zitten en uw uzelf weer omhoog.
  3. Planken: essentieel voor sterke buikspieren. Begin in een plankpositie, ondersteun het lichaam met de onderarmen en tenen en zorg voor een rechte lijn van hoofd tot hielen en houd deze positie vast.

Let op: voer deze oefeningen geleidelijk uit. Luister naar uw lichaam en vermijd overmatige belasting om blessures te voorkomen. 

Beweging in spel

Voelt het eerder genoemde als een verplichting, maar wilt u wel graag bewegen? Beweeg in spelvorm! Niet alleen zijn er veel opties, spellen prikkelen uw hersenen en brengen mensen samen. Wij hebben onze favoriete beweegspellen op een rijtje gezet.

Denk aan:

  1. Balans uitdaging: Plaats een lint of tape op de vloer in een rechte lijn. Loop erop zoals op een evenwichtsbalk om uw balans te oefenen.
  2. Voetbal: Zit op een stoel en gebruik een lichte bal om te trappen en te vangen met een partner. Dit verbetert de coördinatie en versterkt de benen.
  3. Stoel Yoga: volg eenvoudige yoga-poses terwijl u op een stoel zit. Dit helpt bij het strekken en verbeteren van de flexibiliteit.

Kortom: beweging voor ouderen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Met een reeks oefeningen en leuke spellen kunnen ouderen actief blijven, sociale banden versterken en volop van het leven genieten. Het is nooit te laat om in beweging te komen!

Op zoek naar meer informatie over beweging voor ouderen of tips om te beginnen? Lees verder.

Thuis meer bewegen vanuit huis met AudioFysio

Heeft u dit jaar het goede voornemen om meer te bewegen? AudioFysio, een app met oefenprogramma’s gericht op rug, nek en schouders, kan u hierbij helpen. De dit programma beweegt u thuis, werkt u aan uw gezondheid wanneer het u uitkomt.

Sinds dit jaar hebben wij ook diverse fietstochten toegevoegd aan ons programma voor de echte natuurliefhebbers!