Ouder worden zonder de negatieve aspecten van ouderdom te ervaren. Dat is iets wat we allemaal wel willen. Gelukkig hebben we een deel hiervan zelf in de hand. Beweging speelt een essentiële rol. Weet je niet hoe je moet beginnen? Neem eens contact op met Aafje. We helpen je graag verder!
Beweging voor Ouderen
Waarom is bewegen belangrijk voor ouderen?
Bewegen is cruciaal voor ouderen, ongeacht leeftijd. Met beweging blijf je langer zelfstandig en verklein je het risico op botbreuken en chronische aandoeningen. Studies tonen steeds meer bewijs dat bewegen ook gunstig is voor het geheugen en kan helpen bij het voorkomen van dementie.
- Betere mobiliteit: Ouder worden gaat vaak gepaard met verlies van mobiliteit en flexibiliteit, maar beweging kan dit verbeteren door spieren te versterken en gewrichten flexibeler te maken. Handig tijdens de dagelijkse activiteiten zoals het tillen van boodschappentassen of opstaan uit een stoel.
- Verminderd risico op chronische ziekten: Ouderen lopen doorgaans een hoger risico op chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten. Beweging kan dit risico verlagen of zelfs helpen bij het beheersen van symptomen bij mensen die al aan deze aandoeningen lijden.
- Sterkere botten: Naarmate men ouder wordt kan de botdichtheid afnemen. Dit leidt tot een verhoogd risico op breuken en osteoporose. Beweging kan helpen bij het versterken van de botten en het verminderen van het risico op fracturen.
- Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Ouderen hebben doorgaans een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Beweging kan bijdragen aan het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, wat het risico op deze aandoeningen kan verminderen.Ouderen dienen wekelijks zo’n 150 minuten actief te zijn. Dit mag natuurlijk verdeeld zijn over meerdere dagen.
Maar, actief zijn voor ouderen is iets anders dan actief zijn voor jongeren. Een stukje wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs huishoudelijke taken verrichten is vaak al intensief genoeg. Het is wel belangrijk dat je de inspanning voldoende voelt. Dit kun je ‘controleren’ als je voelt dat je hartslag en lichaamstemperatuur stijgen.
Door regelmatig op deze manier te bewegen, verbeter je je conditie en verlaag je het risico op ziekten. Als je hier twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten én balansoefeningen aan toevoegt, kun je spierverlies en botontkalking beperken. Doe wel voorzichtig! Je bent niet jong meer, de kans op blessures is daarom groter. Het raadplegen van een professional is daarom altijd aan te raden.
Hoeveel moeten ouderen bewegen?
Ouderen dienen wekelijks zo’n 150 minuten actief te zijn. Dit mag natuurlijk verdeeld zijn over meerdere dagen. Maar, actief zijn voor ouderen is iets anders dan actief zijn voor jongeren. Een stukje wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs huishoudelijke taken verrichten is vaak al intensief genoeg. Het is wel belangrijk dat je de inspanning voldoende voelt. Dit kun je ‘controleren’ als je voelt dat je hartslag en lichaamstemperatuur stijgen.
Door regelmatig op deze manier te bewegen, verbeter je je conditie en verlaag je het risico op ziekten. Als je hier twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten én balansoefeningen aan toevoegt, kun je spierverlies en botontkalking beperken. Doe wel voorzichtig! Je bent niet jong meer, de kans op blessures is daarom groter. Het raadplegen van een professional is daarom altijd aan te raden.
Tips om te beginnen met bewegen
Wandel samen in de tuin of de buurt
Ouderen kunnen samen wandelen, zelfs als mobiliteit een uitdaging is, met hulpmiddelen zoals rollators of rolstoelen. Zoek eens een leuk park in de buurt op waar je kunt wandelen, ontspannen en geniet van de natuur.
Doe stoelyoga in een groep
Stoelyoga onder begeleiding wordt steeds populairder. Deze vorm van yoga is geschikt voor elk niveau en richt zich op het versoepelen van het lichaam, met subtiele rek- en strekoefeningen. Door beweging, concentratie en ademhaling te combineren, verbetert de doorbloeding en flexibiliteit.
Beweeg op muziek en haal herinneringen op
Muziek en dans gaan hand in hand en bieden een leuke manier om in beweging te blijven. Als de benen minder meewerken, is zittend dansen een goed alternatief. Zo kunnen alle deelnemers op hun eigen tempo meebewegen.
Ga tuinieren
Tuinieren kent veel voordelen voor senioren en heeft daarnaast therapeutische waarde. Het is een aangename vorm van beweging die ongemerkt plaatsvindt. Toch omvat tuinieren veel verschillende activiteiten zoals bukken, tillen en wandelen. Deze vormen van beweging dragen weer bij aan mobiliteit, flexibiliteit en kracht.
Bezoek de website van Allemaal Aafje