Spellen voor (dementerende) ouderen

Spellen voor (dementerende) ouderen

Geheugentraining is van groot belang voor ouderen, vooral voor degenen die te maken hebben met dementie. Hoe u dit aanpakt? In de vorm van een geheugenspel! Deze spellen voor (dementerende) ouderen helpen het geheugen te trainen, cognitieve vaardigheden te verbeteren en de algehele hersenfunctie te stimuleren. 

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat regelmatige geheugentraining kan helpen bij het vertragen van cognitieve achteruitgang en het behouden van mentale scherpte. Daarnaast zijn spelletjes gewoon leuk en hebben een positieve invloed op de sociale interactie tussen deelnemers.

Wetenschappelijk Onderbouwde Voordelen van Geheugentraining voor Ouderen

Het belang van geheugentraining voor ouderen en dementerende ouderen wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Hier leest u de belangrijkste bevindingen:

Neuroplasticiteit en geheugentraining:

Regelmatige geheugentraining stimuleert de neuroplasticiteit van de hersenen. Oftewel: het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen. Dit is cruciaal voor het behoud en de verbetering van cognitieve functies, ook bij ouderen.

Cognitieve achteruitgang en geheugentraining:

Geheugentraining kan helpen bij het vertragen van cognitieve achteruitgang bij ouderen. Wilt u graag mentaal scherp blijven? Dan is regelmatige geheugentraining zeker aan te raden! 

Sociale voordelen van spellen:

Onderzoek heeft aangetoond dat sociale interactie een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid en het algemene welzijn van ouderen.

Leuke spellen voor ouderen

Spelletjes zijn leuk voor iedereen! Ze vormen een bron van plezier, sociale interactie en geestelijke stimulatie. In het streven naar het verbeteren van de levenskwaliteit van senioren, vooral degenen die te maken hebben met dementie, spelen spellen een luchtige rol. 

Denk aan fysieke bewegingsspellen die lichaamsactiviteit stimuleren tot geheugentrainingsspellen die de hersenen uitdagen en bordspellen voor de lol. Hieronder hebben wij onze 7 favoriete spellen voor ouderen en dementerende ouderen opgesomd. 

Woordspelletjes:

Speel klassiekers als Scrabble of Galgje voor het raden van woorden. Woordzoekers zijn ook uitdagend en bevorderen de concentratie.

Legpuzzels:

Geniet van een fijne legpuzzel op een regenachtige dag. Verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar voor elke puzzelliefhebber.

Spelletjes voor Geheugentraining:

Memory en andere geheugenspelletjes zijn niet alleen leuk maar ook nuttig voor het trainen van de hersenen.

Kennismakingsspel:

Gebruik een dobbelsteen met diverse onderwerpen om elkaar beter te leren kennen. Een leuke ijsbreker voor nieuwe groepen.

Denkspelletjes:

Verbeter mentale prestaties met vragenspelletjes die herinneringen oproepen. Geschikt voor iedereen, inclusief dementerende ouderen.

Oudhollandse Spelletjes:

Herontdek klassiekers als stokvangen, sjoelen, en hoepelen voor een dag vol plezier en beweging.

Spellen voor Slechtzienden:

Aangepaste versies van bekende spellen, zoals grote dobbelstenen en pionnen voor mens-erger-je-niet, zorgen voor toegankelijk speelplezier.

Donderdag 7 november – Een lunch bij Albeda Groos! Klein rondje Rotterdam en een quiz – reguliere prijs