Knutseltips en inspiratie voor ouderen

Knutselen voor ouderen

Knutselen is niet alleen een leuke bezigheid, maar het biedt ook vele voordelen voor ouderen. Denk aan het behouden of stimuleren van creativiteit, het bevorderen van cognitieve vaardigheden en het creëren van een gevoel van voldoening. 

Het is soms alleen niet makkelijk leuke opdrachten of knutselwerken te vinden die geschikt zijn voor ouderen in verband met verschillende mentale en fysieke aandoeningen. Daarom leest u hieronder wat de mogelijkheden zijn en geven we handige knutseltips en inspiratie voor ouderen.

Knutselen met ouderen: waar houdt u rekening mee? 

Het is allereerst belangrijk om rekening te houden met eventuele mentale en fysieke beperkingen die de deelnemers kunnen hebben. Sommige ouderen hebben bijvoorbeeld trillende vingers, waardoor een knutselopdracht met veel precisie of kleine onderdelen moeilijk wordt. Dit kan snel frustratie veroorzaken en ondermijnd het doel dat u probeert te bereiken. 

Let er ook op dat het knutselen niet te veel neigt naar een kleuterschool-niveau. Iedereen voelt zich graag serieus genomen. Dat is voor ouderen niet anders. Het kan soms lastig zijn om knutselopdrachten te bedenken die specifiek afgestemd zijn op de behoeften van ouderen. Daarom vindt u verderop deze pagina een lijst met mogelijke opdrachten. 

Knutselen is goed voor ouderen

Knutselen biedt verschillende voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid van ouderen. Denk aan:

Stimulatie van de geest

Knutselen stimuleert de hersenen, verbetert de focus en helpt bij het behouden van cognitieve vaardigheden.

Creatieve uitdrukking

Knutselen geeft ouderen de mogelijkheid om hun creativiteit te uiten en unieke kunstwerken te maken.

Ontspanning en stressvermindering

Het bezig zijn met knutselen kan ontspannend zijn en stress verminderen. Het kan ouderen helpen om zich te ontspannen en even los te komen van de dagelijkse sleur.

Sociale interactie

Knutselen kan ook een sociale activiteit zijn, waarbij ouderen de kans krijgen om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen te delen en vriendschappen te onderhouden of op te bouwen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Knutselen

Voor knutselactiviteiten met volwassenen en ouderen heeft u vaak niet veel materiaal nodig. Het is alleen wel verstandig om te zorgen voor een goede werkruimte, zodat u veilig en voorbereid aan de gang kunt. 

Regel een ruim, leeg werkblad en kies een lichte, goed geventileerde ruimte afhankelijk van de materialen die u van plan bent te gebruiken. Denk aan verf, lijm en andere chemische producten. Zorg er daarnaast voor dat uw groep voor de zekerheid oude kleding aantrekt die eventueel vies mag worden en verzamel alle benodigdheden die u nodig heeft voor de knutselopdracht. 

Basisbenodigdheden zijn vaak lijm, plakband, een potlood en een schaar. Daarnaast heeft u ook knutselmateriaal nodig waar u daadwerkelijk mee gaat knutselen. 

Knutselideeën: 

  • Maak uw eigen hangertjes van klei, zelf te boetseren en schilderen naar wens.
  • Versier een glazen vaas met lijm en badzout om een mooie kaarshouder te maken.
    • Of ga eerst even in de tuin op zoek naar dennenappels en herfstbladeren om een vaas met een thema te maken.
  • Maak uw eigen wenskaarten.
  • Stel een prachtig bloemstuk voor op tafel samen, natuurlijk af te stemmen op seizoenen en feestdagen.  

Tekenen 

U bent nooit te oud om goed te leren tekenen. Voor tekenboeken kunt u terecht op internet of u kunt een tekenboek kopen bij de plaatselijke winkels. Het is ook een heel eenvoudige hobby: alles wat u nodig heeft is papier en een paar potloden. Wilt u het serieuzer aanpakken, koop dan goede potloden en wat dikker papier of een tekenblok.

Schilderen op nummer

Ontzettend populair tijdens de lockdown en een eenvoudige manier om uw creativiteit gegarandeerd tot uiting te brengen. 

Acrylverf is een zeer bekende techniek, maar overweeg ook eens aquarelleren als u nog niet zoveel ervaring heeft. Schilderen op nummer is ook voor ouderen een buitengewoon plezierige bezigheid. U schildert de vakjes met de daarvoor bestemde kleuren en creëert zo een prachtig schilderij zonder daar heel veel instructie voor nodig te hebben.

Breien, haken & borduren

Breien, haken en borduren behoren wellicht tot de meest populaire creatieve activiteiten, vooral onder senioren en ouderen. Het vergt weliswaar wat tijd, maar leidt al snel tot schitterende resultaten. Met behulp van wol transformeert u eenvoudige patronen snel tot prachtige én praktische kledingstukken, onderzetters, tassen en meer.. Bezoek eens een winkeltje dat wol aanbiedt of bestel mooie wol online.

Bent u op zoek naar andere activiteiten voor ouderen? Lees verder op onze algemene activiteitenpagina voor meer inspiratie en aangepaste activiteiten voor ouderen. 

Een workshop kerststuk maken bij de klompenmakerij in Dussen Een workshop Bonbons maken