Het belang van beweging voor senioren

U bent nooit te oud om te bewegen

Vitaler en gezonder leven voor senioren begint bij beweging! 

Bewegen is voor ouderen van onschatbare waarde. Op latere leeftijd draagt actief zijn zowel fysiek als mentaal bij aan een goede gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging ondersteunt het behoud van spierkracht, balans en flexibiliteit. Allemaal cruciale vaardigheden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

De voordelen van bewegen

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de gezondheid van ons lichaam. Zeker bij dat van ouderen die van nature minder bewegen of daar moeite mee hebben.

Regelmatig bewegen verlaagt het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en osteoporose. Daarnaast heeft bewegen een gunstig effect op de mentale gezondheid door het vrijkomen van endorfines, die op hun beurt weer stress en depressie verminderen. 

Benieuwd naar concrete voordelen?

  • Voldoende lichaamsbeweging vermindert het risico op botontkalking en botbreuken.
  • Lichaamsbeweging bevordert de algehele conditie en versterkt spieren, waardoor zelfstandigheid en zelfredzaamheid langer behouden blijven.
  • Actief blijven zorgt voor behoud van flexibiliteit en mobiliteit, wat de kans op evenwichtsverlies en valpartijen verkleint.
  • Lichaamsbeweging heeft positieve effecten op cognitieve functies en geheugen. Het lijkt zelfs te helpen bij het voorkomen van dementie en Alzheimer.

Hoe kunnen ouderen blijven bewegen?

Dagelijkse wandelingen

Regelmatige wandelingen met matige tot intensieve beweging kunnen al grote voordelen opleveren. U komt niet alleen lekker buiten, maar wandelen brengt ook uw spijsvertering op gang en heeft een positief effect op uw maag en darmen.

Krachttraining

Lichtgewicht krachttraining helpt om spieren en botten te versterken. Dit is essentieel voor het behouden van de functionaliteit van uw lichaam. Krachttraining is leeftijdloos en zeer aanbevolen! Het houdt u sterk, actief en onafhankelijk, zodat u dagelijkse taken zoals traplopen, fietsen, tillen en meer zelfstandig kunt blijven uitvoeren.

Functioneel bewegen

Oefeningen als squats en deadlifts, gericht op dagelijkse bewegingen, versterken het hele lichaam en behouden zo de functionaliteit. Het menselijk lichaam functioneert als een systeem en moet als zodanig worden getraind om beter te presteren.

Deze training verbetert de benodigde kracht en beweeglijkheid voor dagelijkse taken, wat vooral belangrijk is voor ouderen om hun zelfstandigheid te behouden. Fysiotherapeuten hebben deze aanpak oorspronkelijk ontwikkeld voor patiënten in revalidatie, met als focus het tillen van boodschappen, bukken om voorwerpen van de grond te pakken, traplopen, enzovoort.

Weet u niet helemaal zeker waar u moet beginnen? Vraag eens naar begeleiding in functioneel bewegen. Deze vorm van bewegen is niet alleen laagdrempelig, maar verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk! 

De voordelen van functioneel bewegen voor senioren

  • Onafhankelijkheid behouden: functioneel bewegen verbetert de vaardigheden die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten, zoals opstaan uit een stoel, traplopen en huishoudelijke taken.
  • Valpreventie: door de balans en spierkracht te vergroten, vermindert functioneel bewegen het risico op vallen. Een veelvoorkomend probleem is onder ouderen.
  • Verbeterde levenskwaliteit: het vermogen om zelfstandig te functioneren verhoogt de levenskwaliteit en stimuleert een positieve mindset.

Actief genieten van uw oude dag

Het belang van bewegen voor senioren kan niet genoeg benadrukt worden. Functioneel bewegen en regelmatige lichaamsbeweging dragen bij aan een gezonde en zelfstandige levensstijl. Ook op latere leeftijd. Door actief te blijven, kunnen senioren niet alleen fysiek fit blijven, maar ook volop genieten van een betere algehele levenskwaliteit.

Meer bewegen als oudere? Zo start u Thuis meer bewegen met AudioFysio