Dagbesteding voor ouderen

Benieuwd waarom activiteiten nu eigenlijk belangrijk zijn voor ouderen én hoe dagbesteding hierbij kan helpen? Aafje biedt u graag het antwoord op deze vragen. Daarom leest u in de tekst hieronder wat er qua dagbesteding mogelijk is in de omgeving Rotterdam en wat de voordelen zijn van een passend dagbestedingsprogramma. 

Ook als u ouder wordt, wilt u namelijk graag uw eigen leven kunnen leiden op een manier die bij u past, het liefst in een bekende omgeving. Soms lukt dat niet zonder hulp van anderen, denk aan familie of andere dierbaren. Maar ook een professionele organisatie zoals Aafje kan heel goed passende ondersteuning bieden. 

Aafje is een ouderenzorgorganisatie waarbij u terecht kunt voor activiteiten in de wijk, dagbesteding, thuiszorg, revalidatiezorg of voor zorg in een verpleeghuis.

Wat is dagbesteding en voor wie is het?

Dagbesteding is een vorm van zorg en ondersteuning die gericht is op het bieden van activiteiten aan ouderen. Deze activiteiten zijn afgestemd op de capaciteiten en interesses van de groep om het welzijn van senioren te bevorderen door sociale interactie, stimulatie van de geest en fysieke beweging te bevorderen. Het biedt ouderen structuur en geeft meer zin aan de dag, terwijl het ook hun mantelzorgers ontlast. 

Dagbesteding is nuttig voor verschillende mensen, niet alleen voor ouderen. Aafje biedt in verschillende regio´s ook dagbesteding voor:

  • Mensen met lichamelijke klachten 
  • Mensen met geheugenproblematiek 
  • Mensen met afasie 
  • Mensen met een visuele beperking.

Voordelen van dagbesteding voor ouderen

Dagbesteding heeft voordelen die verschillen per groep.

Ouderen

Voor veel ouderen is dagbesteding niet alleen een fijn moment om sociaal bezig te zijn en contacten te onderhouden, het geeft geest en lichaam ook een flinke boost. Denk aan leuke activiteiten die het geheugen scherp houden of beweging stimuleren. Het brengt daarnaast ook wat structuur in de dag, waardoor men zich vaker lekker zelfstandig voelt. 

Mensen met een beperking

Dagbesteding helpt mensen met een beperking niet alleen om lekker zelfstandig te zijn, maar ook om nieuwe vaardigheden te leren én te oefenen. Hierdoor groeit hun zelfstandigheid, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Daarnaast kan iedereen zichzelf zijn bij de dagbesteding. Mensen met verschillende beperkingen ontmoeten elkaar, leren van elkaar en voelen zich geaccepteerd. 

Mensen met psychische problemen

De steunpilaar voor mensen met psychische uitdagingen. Tijdens de dagbesteding is tijd en ruimte voor begrip, steun en aanmoediging van zowel professionals als mededeelnemers. Door de dagelijkse routine te structureren en afleiding te bieden van negatieve gedachten helpt het om emoties onder controle te krijgen. 

Mantelzorgers

Dagbesteding is niet alleen een afleiding van de dagelijkse verzorging, maar ook een bron van steun. Mantelzorgers kunnen er terecht voor een luisterend oor, emotionele steun en handige tips.

Soorten dagbestedingsactiviteiten

Er zijn diverse activiteiten beschikbaar die afgestemd zijn op de interesses en capaciteiten van ouderen, zoals creatieve workshops, sportieve activiteiten, geheugentraining, tuinieren, muziek- en danssessies en nog veel meer.

  1. Creatieve activiteiten: Dit omvat schilderen, tekenen, handwerken, knutselen en andere vormen van artistieke expressie. Deze activiteiten stimuleren creativiteit, verbeteren de fijne motoriek en bieden een uitlaatklep voor zelfexpressie.
  2. Lichamelijke activiteiten: Wandelen, gymnastiek, yoga, dansen en andere bewegingsactiviteiten zijn populair omdat ze de mobiliteit verbeteren, de spieren versterken en het algemene welzijn bevorderen.
  3. Recreatieve activiteiten: Dit omvat spelletjes, puzzels, bingo, kaarten en andere vormen van ontspanning en plezier. Deze activiteiten zijn gericht op het bevorderen van sociale interactie en het verminderen van stress.
  4. Geheugentraining: Activiteiten die gericht zijn op het trainen van het geheugen en cognitieve functies, zoals puzzels, spelletjes en geheugenoefeningen, helpen bij het behouden van mentale scherpte en het vertragen van cognitieve achteruitgang.
  5. Tuinieren: Tuinieren biedt een therapeutische bezigheid die verbondenheid met de natuur bevordert. Het verzorgen van planten, bloemen en groenten kan rustgevend zijn en een gevoel van voldoening geven.

Zo kiest u een passend dagbestedingsprogramma

Het kiezen van het juiste dagbestedingsprogramma doet u met aandacht voor interesses, behoeften en capaciteiten. Het is belangrijk om te overwegen welke activiteiten het meest geschikt zijn én welke locatie hier het beste bij aansluit. 

Contact opnemen met uw gemeente

Als u geïnteresseerd bent in dagbesteding voor uzelf of voor een ouder familielid, kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij stemmen samen met u en professioneel zorgpersoneel wordt de te bewandelen route samen. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Aafje. Heeft u vragen over specifieke locaties? Kijk dan hier

Algemene voorzieningen voor iedereen

Gemeenten verzorgen activiteiten waar iedereen naartoe kan. Dit noemen we ‘algemene voorzieningen’. Denk aan koffieochtenden, bewegingsprogramma’s in een buurthuis, muziek(lessen) en andere vormen van welzijnswerk. U heeft hiervoor geen indicatie nodig, maar er kan wel een eigen bijdrage gevraagd worden. Of dit gevraagd wordt en hoe hoog deze eigen bijdrage is verschilt per gemeente, maar komt over het algemeen neer op maximaal € 20,60 per maand. 

Voor dagbesteding met begeleiding van professionals heeft u vaak een indicatie nodig. Een indicatie is een beoordeling door een zorgverlener om te bepalen welke zorg iemand nodig heeft en hoeveel daarvan vergoed wordt.

Deze dagbesteding vervangt school, werk of ontlast uw naasten (mantelzorgers) als zij thuis intensieve zorg geven. Dagbesteding is er bijvoorbeeld voor kinderen en jongeren die niet naar school kunnen, voor mensen met een beperking of psychische klachten, en voor (dementerende) ouderen.

Dagbesteding met Aafje in Rotterdam

Aafje biedt dagbesteding voor ouderen in Rotterdam en omgeving in locaties die zijn uitgerust met ervaren professionals. Er wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd, van kunst en ambachten tot bewegingslessen en sociale bijeenkomsten.

Aafje biedt dagbesteding aan op verschillende locaties. Meer informatie vindt u over de verschillende locaties en het aanmeldproces vindt u hier.

Aafje Ontmoetingspleinen Culturele ontmoetingen