Tips van Aafje voor een geslaagd uitstapje voor ouderen

Uitstapjes voor Ouderen: van dagtrips tot georganiseerde activiteiten

Op zoek naar leuke uitstapjes die ouderen weer een glimlach bezorgen? Hieronder lichten we zes veel gekozen activiteiten en dagtrips uit, inclusief tips voor de organisatie! Hierbij tips van Aafje voor een geslaagd uitstapje voor ouderen.

Van ontspannen boottochten tot culturele museumbezoeken en smakelijke diners. Deze tripjes en activiteiten zijn zorgvuldig gekozen om zowel het fysieke comfort als de geestelijke stimulatie van ouderen te bevorderen. Benieuwd welke uitstapjes dit zijn? Lees direct even verder!

De klassieke dierentuin

Dé klassieker: een bezoek aan de dierentuin! Dit uitstapje is altijd een favoriet. Niet gek, de levendige geuren, kleuren en geluiden prikkelen alle zintuigen. U kunt prachtige dieren van dichtbij bewonderen en er is altijd iets nieuws te zien of te leren. Daarnaast bent u op warme dagen heerlijk buiten en zijn er in de winter vaak feestelijke themadagen.

Ouderen kunnen genieten van een spannende safari in de Beekse Bergen, ondeugende apen spotten in Apenheul, of rustig wandelen in groene parken zoals Burgers’ Zoo of Dierenpark Amersfoort.

Tips voor organisatie:

 • Bekijk de plattegrond vooraf en noteer waar comfortabele zitplaatsen of rustpunten voor ouderen zijn.
  • Gaan er mensen in een rolstoel mee? Check of het park rolstoelvriendelijk is. 
 • Plan het bezoek op rustige tijden om drukte te vermijden.
 • Zorg voor voldoende begeleiding zodat de groep bij elkaar blijft en wijs een ontmoetingspunt aan voor het geval iemand verdwaalt.
 • Zorg ervoor dat er voldoende medische voorzieningen beschikbaar zijn voor noodgevallen. Neem indien nodig medicijnen en medische informatie mee voor alle deelnemers.

Rustgevende vaartocht

Een boottocht maken is een heerlijk ontspannen en veelzijdig idee. Stap aan boord en geniet van bekende wateren, schilderachtige natuurgebieden en prachtige huizen aan het water varen. 

Op een boot bekijkt u alles nét even vanaf een nieuw perspectief waardoor ook bekende plekken herbezoeken ook erg leuk is. Hoewel het succes van een boottocht soms afhangt van het weer, is het in de zomer heerlijk uitwaaien op het dek en kruipt u bij slecht weer onder gezellig een deken in de cabine.

Tips voor organisatie:

 • Zorg voor gemakkelijke instapmogelijkheden voor ouderen, ook wanneer iemand in een rolstoel zit.
 • Controleer of er voldoende reddingsvesten en bemanning aan boord zijn om te helpen in geval van nood.
 • Houd rekening met het weer.
  • Verstrek dekens of warme dranken bij koud weer.
  • Zorg voor voldoende beschutting bij warm weer.
 • Houd rekening met medicatie en beheer de inname eventueel zelf of samen met een andere begeleider. 

Cultuur snuiven in het museum

Het bezoeken van musea met een groep ouderen is een uitstekend idee om verschillende redenen. Allereerst biedt het u een kans de groep wat nieuws bij te leren of cultureel te verrijken. Musea bevatten veel kennis, actuele exposities en kunstwerken die uw geest stimuleren. 

Daarnaast zijn de meeste musea zeer goed toegankelijk voor ouderen. Ook kunt u meestal gebruik maken van allerlei voorzieningen zoals rollators, rolstoelliften en aangepaste toiletten. 

Tips voor organisatie:

 • Hoewel de meeste musea goed toegankelijk zijn, is het altijd aan te raden dit vooraf nog even te controleren.
 • Informeer bij het museum naar speciale rondleidingen of programma’s voor ouderen. Soms worden er speciale rondleidingen met gidsen aangeboden die rekening houden met de behoeften en wensen van ouderen. 
 • Controleer de plattegrond voor vertrek en noteer waar ouderen comfortabele zitplaatsen of rustpunten kunnen vinden.
 • Zorg voor voldoende begeleiding om ervoor te zorgen dat de groep bij elkaar blijft en wijs een ontmoetingspunt aan voor het geval iemand verdwaalt.
 • Zorg ervoor dat de medicatiebehoefte van uw groep bekend is. Neem indien nodig medicijnen en medische informatie mee voor alle deelnemers.

Culinair diner

Een culinair diner is een heerlijke manier om samen te zijn. Het biedt de gelegenheid voor een goed gesprek én het genot van lekker eten. Gaat u naar een restaurant? Dan zorgt ook de verandering in omgeving al voor veel vreugde. 

Extra leuk: probeer eens een nieuwe keuken om de smaakpapillen te verrassen. Dit is direct een mooi moment om terug te denken aan herinneringen, een mening te vormen en leuke gesprekken op gang te helpen. 

Tips voor organisatie:

 • Kies restaurants met rustige ambiance en verrassende, maar toegankelijke menu’s. Vermijd bijvoorbeeld extreem pittig eten. 
 • Overweeg speciale dieetwensen van ouderen bij het selecteren van gerechten.
 • Kies een restaurant dat toegankelijk is voor ouderen en mensen met mobiliteitsbeperkingen. 
 • Maak van tevoren een reservering, vooral als u met een grote groep gaat. Dit zorgt ervoor dat het restaurant op de hoogte is van uw komst, zodat ze eventueel kunnen anticiperen op speciale behoeften.
 • Comfortabele zitplaatsen: Zorg ervoor dat het restaurant comfortabele zitplaatsen biedt voor ouderen, zoals stoelen met goede rugleuningen en voldoende kussens indien nodig.

Schilderachtige bustochten

Een schilderachtige bustocht is perfect voor minder mobiele ouderen. Het comfort van binnen zitten terwijl u geniet van prachtige landschappen buiten is een laagdrempelige manier om eropuit te gaan. Helemaal ideaal met een groep ouderen en zeker wanneer er een aantal ouderen slecht ter been zijn. 

Een bustocht door een mooi gebied geeft ouderen de mogelijkheid om te genieten van de omgeving zonder zich zorgen te maken over mobiliteit. 

Tips voor organisatie:

 • Zorg ervoor dat de bus toegankelijk is voor ouderen en mensen met mobiliteitsbeperkingen. Kies bij voorkeur een bus met een lift of lage instap, voldoende ruimte voor rolstoelen en comfortabele zitplaatsen.
 • Zorg ervoor dat de stoelen comfortabel zijn en voldoende beenruimte bieden voor ouderen om comfortabel te zitten tijdens de rit.
 • Plan een route met voldoende stops voor rust en toiletbezoeken. Vermijd te lange reisafstanden en zorg voor interessante tussenstops of bezienswaardigheden.
 • Zorg ervoor dat de medicatiebehoefte van uw groep bekend is. Neem indien nodig medicijnen en medische informatie mee voor alle deelnemers. Informeer de buschauffeur over eventuele medische aandoeningen van de passagiers.
 • Bied tijdens de rit informatie. Denk aan het vertellen van interessante feiten over de bestemming tot het afspelen van muziek of het organiseren van spelletjes aan boord.

Theater, musical of concert

Naar het theater, een concert of een musical is voor iedereen een fantastische ervaring! Voor iedereen die minder mobiel is of niet zelfstandig op pad kunnen is zo’n activiteit écht iets om naar uit te kijken. Niet alleen kunt u heerlijk genieten van de voorstelling, het is ook een goede activiteit om de geest scherp te houden. Daarnaast roept muziek van herinneringen en emoties op, zeker wanneer het muziek van vroeger is. 

Is er geen budget of organisatiekracht om naar het theater te gaan? Organiseer zelf iets! Geef bijvoorbeeld een huiskamerconcert in het zorgcentrum of huur een lokale artiest in om op te komen treden. Succes gegarandeerd! 

Tips voor organisatie:

 • Gaat u naar een externe locatie? Let op het comfort van de zitplaatsen en deel bijvoorbeeld gehoorbescherming uit om een fijne voorstelling te garanderen. 
 • De meeste locaties zijn goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Toch is het altijd goed het zekere voor het onzekere te nemen en die vooraf even te checken bij de locatie. 
 • Kies een aanvangstijd die geschikt is voor ouderen, bijvoorbeeld overdag of vroeg in de avond. 
 • Zorg voor gemakkelijk vervoer van en naar de locatie, zoals busvervoer of parkeergelegenheid dicht bij de ingang. 
 • Zorg ervoor dat de medicatiebehoefte van uw groep bekend is. Neem indien nodig medicijnen en medische informatie mee voor alle deelnemers. Informeer de buschauffeur over eventuele medische aandoeningen van de passagiers.
 • Regel begeleiding om ouderen te helpen met het vinden van hun zitplaatsen en dergelijke. Controleer eventueel bij de locatie of zij daar een oplossing voor hebben. 

Meer inspiratie nodig?

Wilt u meer inspiratie voor leuke activiteiten voor ouderen? Bekijk dan onze uitgebreide activiteitenpagina voor tips en ideeën. Laat u inspireren en geniet van een gezellig dagje!